text(catalan)

Text (catalan)

Els viatges de Sir John Mandeville,

una exposició per Andrew Pinder.

- Què són els viatges?

Al voltant de l’any 1370 comencen a apereixer manuscrits a Europa escrits e francès anglo-normà (el llenguatge de l’aristocràcia anglesa i part de la de França) reivindicant l’història del viatge realitzat per Sir John Mandeville que durà 35 anys (1322-1357), durant els quals va recórrer bona part del món conegut en aquells temps. Aquest llibre consta de dues parts, la primera del qual és una espècie de guia de viatge que passa pels llocs d’interés de Terra Santa. La segona part parla dels viatges que realitzà l’autor cap a l’est: passant per Rússia, les Índies, la Xina i les terres de Preste Joan. El text va ser traduït al llatí i a l’anglès i més endavant a l’espanyol i a quasi tots els idiomes eropeus. Amb l’invensió de l’impremta, es va convertir en un dels primers libres impresos i va continuar sent un gran èxit fins ben entrat el segle XVII.

- Qui va escriure el llibre?

Quisvulla que sia l’escritor d’aquesta obra, segurament no va ser Sir John Mandeville, un vell cavaller de St Albans, minusvàlid a causa de la gota artrítica. No hi ha prou proves per poder demostrar que aquest personatge hagi existit. Tampoc hi ha prou indicis per demostrar que l’autor d’auest llibre viatgés més enllà d’una biblioteca ben equipada. Molts acadèmics creuen que va ser escrit a França, possiblament per Johains a le Barbe, un metge retirat que va treballar un temps a Egipte, o, més probable, per el monjo i escritor benedictí Jean le Long d’Ypres.

- Per què és tan conegut?

A finals del segle XIII Marco Polo va produir el llibre, segurament vertader, dels seus viatges a la Xina, tal com el frare franciscà Oderic de Pordenone, però aquests no han estat mai tan coneguts com els viatges ficticis de Sir John. Per què?

Basicament aquests viatges són entretenguts i divertits. El persontage fictici del narrador és una figura molta atractiva, entretenguda, astuta, bucòlica, modesta i tolerant. Per què algú voldria llegir sobre l’administració de Xina quan pot llegir sobre dracs i grifs, costums extranyes i persones encara més extraordinàries ( els Panotii amb orelles enormes, els Scipods amb un peu enorme, els Atomi sense boca que viuen de l’olor de les pomes,...)?

- Per què són importants aquests viatges?

Els viatges donen una visió única de com es creia que era el món en l’Edad mitjana.

Eren cregudes. El famós cartògraf mallorquí Cresques Abraham va utilitzar aquats viatges per afegir informació a l’Atles Català. Cristòfol Colom se’n dugué una copia d’aquest llibre quan començà a navegar cap al Nou Món com a guia per arribar a l’est. El més important va ser que Colom va donar una copia del llibre als reis, Ferran i Isabel per poder convencels de que subvencionessin el seu viatge perque en els viatges, Sir John discuteix la forma que té el món. La gent que estudiava a l’edat medieval creia que la Terra era rodona. Però així i tot discutien si era possible donar-li la volta. La majoria de gent creia que si una persona viatjava al voltant de la Terra arribaria un punt que faria massa calor, que estaria a una temperatura massa elevada per poder segui endavant, però un grup d’escolars de l’universitat de París deien que sí era possible i que aquest llibre no tan sols suggereix que es podria aconseguir sinó que ja hi ha gent que ho ha aconseguit sense adonar-se’n.

L’esglèsia esteia en crisi, el Papa era a Avignon, els musulmans havien conquerit Jerussalem. Sir John, un cristià fidel, respecta i admira l’Islam, de fet va treballar com a mecenes per un sultà egipci. Igualment, el llibre sol comparar favorablament els costunms més bàrbars de l’est amb l’Europa cristiana.

Art Mandeville